Létání s dětmi: Tipy pro klidnější a pohodovější cestu

Vzhledem k dlouhým bezpečnostním frontám, stísněným sedadlům na palubě a rušným odbavovacím halám není létání tím nejpříjemnějším způsobem cestování. A veškerá frustrace exponenciálně narůstá, pokud k těmto faktorům přičtete cestování s malými dětmi. Ty totiž málokdy mají dostatek trpělivosti na celý proces letištní kontroly, nebo čekání na zpožděný odlet. S trochou plánování a správnými pomůckami ale můžete minimalizovat stres a zajistit tak klidnější průběh celé cesty. Přinášíme tipy, které vám létání s dětmi mohou usnadnit.

Pozor na doklady

Při cestování do zahraniční musí mít dítě svůj cestovní doklad. „Všichni občané České republiky, včetně nezletilých dětí, musí mít při cestách do jiných zemí Evropské unie i mimo ni svůj vlastní platný cestovní pas nebo občanský průkaz. Rodný list jako cestovní doklad neplatí,“ upozorňuje Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia. V dokladech je ale značný rozdíl. S dětským občanským průkazem je možné vycestovat pouze do zemí Evropské unie, Norska, Albánie, Lichtenštejnska, Švýcarska, Makedonie, Bosny a Hercegoviny, Černé hory, Srbska, Gruzie a na Island. „Pokud dítěti vystavíte cestovní pas, je univerzálním dokladem pro cestování do všech zemí světa. V tomto případě se nemusíte obávat, že by vás přes hranice nepustili,“ doplňuje Jiřina Ekrt Jirušková.

Pakliže jste dítěti cestovní pas či občanku v minulosti již vystavili, zkontrolujte platnost dokladu: „Dětem do 15 let platí pas či občanský průkaz 5 let. U hodně malých dětí, jejichž podoba se velmi rychle mění, počítejte s výměnou pasu po roce,“ říká tisková mluvčí cestovní agentury Invia. Vystavení nového cestovního dokladu trvá 30 dní a bude vás stát 100 Kč. Budete-li potřebovat občanský průkaz či pas v kratším termínu, připlatíte si. Za vystavení do pěti pracovních dnů zaplatíte 1 000 Kč, do 24 hodin 2 000 Kč.

Balení do letadla

Abyste minimalizovali stresové situace, je dobré mít plán a dopřát si na přípravu dostatek času. Zvlášť důležité věci mějte vždy po ruce v příručním zavazadle, budete tak připraveni na jakoukoliv situaci. „Nezapomeňte na dostatek plen, vlhčené ubrousky, náhradní oblečení, deku a oblíbené hračky nebo knihy. Láhve s pitím a drobné občerstvení jsou také nezbytností,“ radí k cestování s dětmi Jiřina Ekrt Jirušková a dodává, že pro starší děti je vhodné přibalit tablet s pohádkami a sluchátka.

Při výběru sedadel je pak dobré zvolit ta u okna nebo u uličky, cesta tak bude pro děti zajímavější a pohodlnější. „Děti do dvou let sedí na klíně rodiče, pakliže byste si přáli pro svou ratolest vlastní sedadlo, budete si muset připlatit. Nicméně při vzletu a přistání je nezbytné, aby sedělo na klíně a bylo připoutáno dětským bezpečnostním pásem,“ upozorňuje tisková mluvčí.

Vybírejte si ranní lety

Pokud cestujete s batolaty nebo malými dětmi, je ideální vybrat si dovolenou s brzkým ranním odletem. Tyto časné lety obvykle zvyšují pravděpodobnost, že se vyhnete zpoždění při vzletu a přistání. Bývají také méně přeplněné. Všichni cestující jsou obvykle ospalí a během letu si rádi zdřímnou, nebudou tak rušit vaše děti, kterým se brzy ráno budou jistě také klížit víčka.

Tipy na letišti

K odbavení se dostavte s dostatečným předstihem, abyste se vyhnuli stresu. A to zvlášť v letních měsících, kdy u odbavení a bezpečnostních kontrol mohou být dlouhé fronty. Letištní haly často nabízí dětské koutky, které můžete využít, aby se děti před letem protáhly a zabavily: „Téměř na všech letištích fungují dětské zóny, a to včetně pražského letiště. Nebojte se proto s dětmi dorazit na letiště opravdu včas a vše si v klidu vyřídit,“ radí Jiřina Ekrt Jirušková.

Kam s kočárkem?

Pro děti do dvou let lze odbavit jedno zavazadlo. Kromě toho můžete odbavit i skládací kočárek, přenosný koš, spací tašku nebo autosedačku. „Kočárek si s sebou můžete vzít až k letadlu, kde ho letušky uschovají v zavazadlovém prostoru. Po příletu na vás kočárek bude čekat při výstupu z letadla, takže se opravdu není čeho obávat,“ dodává tisková mluvčí.

Děti v letadle

Zabavit ratolesti během dlouhého letu může být výzvou, ale existuje i několik osvědčených triků, které vám mohou pomoci. „Střídejte různé aktivity, aby se děti nenudily. Kromě elektroniky můžete přinést i kreslící potřeby, omalovánky nebo nové, neokoukané hračky," doporučuje Jiřina Ekrt Jirušková. Některé společnosti mají pro děti zejména u delších letů různé pozornosti, jako jsou společenské hry, palubní deník, plyšové hračky, dětský televizní kanál, hry nebo audio knihy. Doporučujeme na to však nespoléhat.

Před nástupem do letadla s dětmi dojděte na toaletu. „Vzlétnutí může trvat několik desítek minut, během kterých budete muset sedět připoutáni na svých místech. I proto s dětmi dojděte včas na toaletu, a to i před přistáním. Součástí toalet v letadle je také přebalovací pult pro nejmenší,“ doporučuje tisková mluvčí. Při vzletu a přistání také může hrozit nepříjemné praskání nebo bolest v uších, i na to je třeba být připraveni: „V době, kdy dětem mohou zaléhat uši, pomáhá cucání bonbónů, pití z láhve, dudlík nebo kojení," uzavírá k tipům na létání s dětmi tisková mluvčí cestovní agentury Invia.

Publikováno: 11.07.2024