Zažijte Chorvatsko ve stylu Jamese Bonda: vodní lyže, wakeboarding nebo jachta? Každý si zde najde to pravé

Když se řekne Chorvatsko, většina lidí si vybaví průzračně modré Jaderské moře, malebné ostrovy a sluncem zalité oblázkové pláže. Tento klenot Balkánu však nabízí mnohem víc než jen lenošení na pláži. Pro všechny milovníky adrenalinu a vodních sportů je doslova rájem na zemi. Ať už jste zkušený sportovec, nebo začátečník toužící po nových zážitcích, Chorvatsko vás rozhodně nezklame.

Ráj windsurfingu

S ideálními povětrnostními podmínkami a množstvím specializovaných škol a půjčoven vybavení je Chorvatsko perfektní destinací pro windsurfery všech úrovní. „Jedním z nejlepších míst pro zkušené windsurfaře i začátečníky je oblíbené letovisko Bol na ostrově Brač. Letní ranní větry nabídnou slabý východní vítr pro všechny, kteří se chtějí učit. Odpoledne bude naopak ideální pro všechny zkušené surfaře. Ne nadarmo je Bol domovem několika šampionátů ve windsurfingu,“ komentuje Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia.

Pokud jste úplnými začátečníky, vydejte se do Splitu. V jeho blízkosti se nachází vyhlášená destinace Žnjanj, která je nejlepší volbou pro ty, kdo se s windsurfem teprve seznamují. Na jihu poloostrova Istrie patří k vyhledávaným místům Premantura, a to díky svému stálému větru a krásným scenériím: „Oblast Kamenjak, jižně od Premantury, nabízí skvělé podmínky pro windsurfing a je vhodná jak pro začátečníky, tak pro pokročilé. Navíc zde najdete několik windsurfových škol a půjčoven,“ dodává tisková mluvčí cestovní agentury Invia.

Pro milovníky jachtingu

Ne nadarmo se Chorvatsko řadí mezi nejlepší destinace pro jachtaření. Členité pobřeží, ostrovy plné dechberoucích zátok a historických vesniček, chráněných kotvišť i skvěle vybavené mariny z něj dělají doslova místo zaslíbené. „Chorvatsko je vyhledávaným místem pro jachtaření především díky tomu, že jsou zastávky vzdálené nedaleko od sebe a itinerář si tak jednoduše přizpůsobíte podle své potřeby,“ říká Jiřina Ekrt Jirušková. Mezi nejpopulárnější destinace patří Istrie a Paklené ostrovy u Hvaru. Ve střední Dalmácii jsou nejoblíbenějšími cíli plavby národní park Kornati nebo ostrov Dugi Otok. Milovníci historie naopak ocení Trogir nebo Split

Potápění v hlubinách Jadranu

Bohatá podmořská fauna a flóra i historické vraky a fascinující jeskyně – Jaderské moře nabízí nepřeberné množství zážitků i pod hladinou. Na ostrově Vis můžete prozkoumat slavné vraky lodí, například řecký nákladní parník Vassilios T. Ostrov Brač láká potápěče na své úchvatné podmořské jeskyně, zejména Lučici, která je plná krápníků. Korálovými útesy s bohatým mořským životem, včetně chobotnic a murén, se pyšní oblast Paklené ostrovy. U Puly najdete potápěčský park Medulin, kde můžete objevovat vraky, podmořské jeskyně a římské amfory. Milovníci národních parků by neměli vynechat Kornati, známé svými strmými útesy a průzračnou vodou, ani Mljet s jeho bohatým mořským životem a podmořskými jeskyněmi.

Vodní lyžování a wakeboarding

Jízda na vodních lyžích je v Chorvatsku jedním z nejpopulárnějších zážitků, který vám umožní objevovat krásy dalmatského pobřeží z nové perspektivy. „Díky stoupající oblibě vodního lyžování řada letovisek nabízí nezbytné vybavení i školy. Velké množství z nich se nachází na Istrii, například v Rovinji nebo Taru, dále je najdete také v Rábu, Podgoře a na řadě dalších míst,“ doporučuje tisková mluvčí společnosti Invia. Pakliže namísto lyží preferujte raději prkno, zaujme vás wakeboarding: „Jedná se o poměrně mladý sport, který ale stoupá na popularitě a podmínky v Chorvatsku jsou pro jeho provozování jedny z nejlepších. Největší areály se nachází v Punatu na ostrově Krk nebo v Poreči,“ dodává Jirušková.

Rychlost a adrenalin

Projeďte se na vodním skútru podél pobřeží a zažijte nezapomenutelný pocit svobody. Navštivte okolní ostrovy a skryté pláže, kam se jinak jen těžko dostanete: „Půjčovny skútrů naleznete téměř v každém chorvatském letovisku. Ideální podmínky pro jízdu na vodních skútrech nabídne Split. Průzračně čisté vody Jadranu, členité pobřeží a množství okolních ostrovů tvoří dokonalou kulisu pro tento vzrušující sport. Navíc zde objevíte mnoho půjčoven, které nabízejí moderní a dobře udržované skútry, ať už jste začátečník, nebo zkušený jezdec,“ uzavírá tisková mluvčí společnosti Invia a upozorňuje, že stejně jako v případě jiných sportů i zde je třeba dodržovat bezpečnostní pravidla, nosit záchranou vestu a dodržovat rychlostní limity.

Publikováno: 15.07.2024