5 tipů na podzimní výlety za nejkrásnějšími vinicemi Evropy

Víno se pěstuje téměř po celém světě a každý region nabídne jiné chuťové zážitky. Neboť nejen odrůda, ale i místo ovlivňuje jeho výslednou chuť. „Návštěva vinařských regionů bude netradičním zážitkem, který můžete spojit nejen s ochutnávkou místních vín, ale i poznáním místní kultury. Obzvláště na podzim, v období sklizně, je tato zkušenost naprosto jedinečná,“ láká na vinařskou turistiku Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia a dodává, že období babího léta a začínajícího podzimu je ideální pro prozkoumání turistických destinací, které jsou mimo sezónu méně přeplněné.

 

Pitoreskní ulice se skleničkou portského

Porto se řadí k nejstarším vinařským oblastem pyšnícím se zápisem na seznamu světového dědictví UNESCO. V tomto barevném městečku se slavným železničním mostem narazíte na vyhlášené portské víno téměř na každém kroku: „Na druhé straně řeky, přes ikonický most Ludvíka I., se nachází městečko Vila Nova de Gaia, kde se historicky soustředili všichni výrobci portského. Doporučuji sem vyrazit na prohlídku některého vinařského domu, která je spojena s degustací. Kromě toho můžete víno ochutnat i v tzv. lodges, promenáda podél řeky vás zase uchvátí nespočtem útulných restaurací a dechberoucích výhledů na město,“ říká Jiřina Ekrt Jirušková. Při návštěvě Porta rozhodně nevynechejte oblast Douro, která je jediným místem, kde se mohou pěstovat hrozny pro výrobu pravého portského vína. Jedná se o zákonem chráněnou oblast.

 

Okouzlující Toskánsko

Kamenná městečka, úzké cesty lemované cypřišovými alejemi a víno, kam oko dohlédne - Toskánsko je doslova spásou všech milovníků italských vín. Jeho nejznámější oblastí je Chianti, která leží mezi historickými rivaly, Florencií a Sienou. Malá rodinná vinařství tu produkují světově uznávaná vína jako Chianti Classico, Brunello, Carmignani a červené směsi známé pod označením super-toskánská vína. „Tato italská perla nabídne nejen degustaci vyhlášených vín, ale milovníci kultury zde mohou objevovat renesanční klenotnici Evropy. Florencie je doslova posetá památkami a hodnotnými uměleckými díly. Za zmínku stojí i města Siena a Montepulciano, která nabídnou pravou toskánskou atmosféru s výhledy na fotogenické údolí,“ dodává tisková mluvčí cestovní agentury Invia.

 

Francouzské vinařské poklady

Kdybyste se vydali po stopách nejslavnější vinařské oblasti Francie, dovedly by vás do Burgundska. Nachází se ve východní části země a je známé pro svá suchá bílá vína z odrůd Pinot Noir a Chardonnay. Pro milovníky vína se zde koná tradiční lednový festival svatého Vincenta, který nabízí třídenní degustační maraton. „Vyhlášenou vinařskou oblastí je také Bordeaux na jihozápadě Francie, kde můžete navštívit historické zámečky a ochutnat slavná červená vína. Provence na jihu je známá svými růžovými víny a krásnou krajinou, ideální pro cykloturistiku mezi vinicemi. Alsasko na severovýchodě nabízí vynikající bílá vína, jako je Riesling, a k prozkoumání zde lákají malebné vesničky,“ láká k navštívení francouzských vinařství Jiřina Ekrt Jirušková.

 

Cesta vinařskými poklady

Španělsko je zemí s bohatou vinařskou tradicí. Katalánský region Penede`s patří k těm nejvyhlášenějším, a to zejména pro svá bílá vína jako jako Macabeo, Xarello a Parellada, a červená vína jako Garnacha, Merlot a Tempranillo. Je domovem také vyhlášeného španělského šumivého vína cava. „Když se vydáte po stopách španělských vín, rozhodně byste neměli minout ani vinařskou oblast Rioja, která patří k těm nejlepším v Evropě,“ upozorňuje tisková mluvčí a dodává, že jedny z nejdražších a nevyhledávanějších španělských vín najdete také v oblasti Priorat, která se nachází na severovýchodě země.

 

Vinařská perla Wachau

Dolnorakouská oblast Wachau, zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, láká nejen svou historií, ale také vynikajícím bílým vínem, jehož nejznámějšími druhy jsou Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Malebné vinařské vesničky zde skrývají opevněné kostely, renesanční panská sídla a repliku Willendorfské Venuše. Město Melk, ztělesnění barokní architektury, se pyšní největším benediktinským klášterem v Evropě. Vinařské městečko Retz nabízí návštěvu nejstaršího vinného sklepa ve střední Evropě a pořádá tradiční oslavy vína koncem září. „V průběhu podzimu probíhají v Dolním Rakousku vinařské slavnosti a návštěvníci mohou koštovat víno přímo v místních sklepích. Konají se od srpna do listopadu,“ doporučuje Jiřina Ekrt Jirušková. Dalšími zajímavými vinařskými oblastmi Rakouska jsou Kamptal, známá svým typickým Veltlínským zeleným s pepřovým nádechem a elegantně ovocitým Ryzlinkem rýnským, Kremstal s malebnými vinicemi a historickými městečky nebo Burgenland, který je vyhlášený pro svá červená vína.

Publikováno: 23.07.2024