Pár stovek za pojištění vám může ušetřit desetitisíce za dovolenou v zahraničí

Pojistit se proti nečekaným událostem, které se mohou na cestách stát, by mělo být samozřejmostí. Pokud i vy letos plánujete vyrazit na dovolenou k moři, do hor či v zimě do exotiky, věřte, že si s Evropským průkazem zdravotního pojištění nevystačíte. A proto přinášíme přehled důležitých informací, které se vám mohou při výběru pojištění hodit.

 

Ať už jste fanouškem adrenalinových sportů, či si chcete na dovolené především odpočinout, je třeba počítat s tím, že některé věci jednoduše neovlivníme. A právě v těchto situacích může cestovní pojištění pomoci: „Lidé si často nekoupí pojištění s tím, že se jedná o zbytečný výdaj. Zvlášť u last minute zájezdů jsou přesvědčeni o tom, že se pár hodin do odletu nemůže nic stát a nepotřebují pojistit storno. Pak ale děti náhle onemocní, což je začátkem školního roku nebo během zimy běžné, a rázem neodletí celá rodina a o všechny peníze přijdou,“ říká Jiřina Ekrt Jirušková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia. Pojištění storna však není jediným příkladem. Před cestou je třeba zvážit, že ošetření v zahraničí, převoz do nemocnice a jiné výlohy jsou mnohonásobně vyšší, než kdybyste potřebovali využít zdravotnickou službu v České republice.

Cena pojištění

Destinace, nastavení zdravotního systému, délka dovolené i věk cestovatelů – cenu pojištění ovlivní hned několik ukazatelů, přičemž vždy je potřeba počítat s tím, že si při cestách za oceán připlatíte. „Nejnákladnější je cestovní pojištění do Spojených států amerických, Kanady a Mexika, a to z toho důvodu, že jsou zde náklady na zdravotní péči v porovnání s ostatními zeměmi až desetinásobné. Obecně dražší jsou i exotické destinace, jako je například Dominikánská republika, Zanzibar nebo třeba Kuba,“ podotýká k cenám tisková mluvčí cestovní agentury Invia. Cenu pojištění přitom ovlivní
i zdravotní systém dané země. „V Asijských zemích jsou turisté ve většině případů ošetřeni v soukromých zařízeních, stejně je to také v turisty oblíbeném Řecku, Španělsku, Turecku nebo Egyptě,“ dodává Jiřina Ekrt Jirušková. Obecně pak platí, že děti mají pojištění nejlevnější (ač paradoxně mívají pojistné události nejčastěji) a senioři nejdražší.

 Nezapomínejte, že cenu ovlivní i plánované aktivity. „Pokud patříte k milovníkům adrenalinových sportů, je nezbytné počítat s tím, že si za pojištění připlatíte víc než v případě jógového pobytu. Každá pojišťovna ve smlouvách uvádí jednotlivé druhy aktivit individuálně, a proto pojišťovnu nejen o svých aktivitách informujte dopředu, ale také pozorně čtěte pojistné smlouvy,“ radí tisková mluvčí a doplňuje, že existuje také skupina nepojistitelných sportů, na které se pojistka nevztahuje. U pojištění storno poplatků je nezbytné počítat s tím, že jeho výši přímo ovlivní cena zájezdu.

Jak se v pojištění vyznat?

Součástí komplexního pojištění by kromě dostatečného limitu na léčebné výlohy vždy mělo být úrazové pojištění, pojištění odpovědnosti a zavazadel. „Ke komplexnímu pojištění se stornem mívají klienti pojišťoven ve většině případů zahrnutou i spoluúčast, a to zpravidla ve výši 20 %. Pořídit si můžete
i připojištění na nulovou spoluúčast, kdy je klient plně kompenzován v případě storna zájezdu a může si tak svou dovolenou užít zcela bez starostí,“
radí Jiřina Ekrt Jirušková a dodává, že pojištění s nulovým stornem by měli zvážit ti, kteří se chystají na dražší zájezd do exotiky: „Rodinám se vždy vyplatí komplexní pojištění včetně storna. Každý rodič mnohokrát za život zažil situaci, kdy musel ze dne na den zrušit svoje plány, kvůli dětské nemoci či úrazu. Pokud se vám tohle stane před odjezdem na dovolenou, většinou necestuje nikdo a zájezd se stornuje. V takovém případě vám propadnou nemalé peníze.“ Jestliže si sjednáváte dovolenou přes cestovní kancelář či agenturu, výhodou je, že vám nabídnou komplexní balíček včetně pojištění storna. Díky rámcovým smlouvám mají cestovní kanceláře mnohem výhodnější ceny a prakticky nabízejí ty nejlepší služby na trhu, co se týče limitů.

Jak si pojištění nastavit?

Mezi nejčastější zdravotní komplikace patří střevní chřipka, nachlazení, angína, případně naraženiny či zlomeniny. I přesto je třeba připravit se téměř na cokoli. „Našim klientům doporučujeme jako naprosté minimum plnění léčebných výloh ve výši tři miliony korun,“ říká Jiřina Ekrt Jirušková. Neméně důležitá je také odpovědnost za škodu vůči věci a třetí osobě. Zde doporučuje minimální hranici dvou milionů korun. „Klienti si často neuvědomují, že na první pohled banalita může vyústit v nepříjemnou událost. Například nechtěně vrazí u bazénu do paní, která je odvezena do nemocnice s podezřením na naraženinu, ze které se ale vyklube komplikovaná zlomenina,“ říká Jirušková a podotýká, že se tato situace může stát naprosto kdykoli a komukoli.

Na co si dát pozor?

Základem je zvolit si cestovní pojištění od celosvětově známé společnosti: „Klientům doporučujeme vybírat z pojišťoven, které jsou známé a zavedené nejen v České republice, ale i v destinaci dovolené. I proto dlouhodobě spolupracujeme se společností AXA, která má pobočky po celém světě,“ říká k výběru pojišťovny Jiřina Ekrt Jirušková a dodává, že neméně důležité si je dobře pročíst veškeré všeobecné obchodní podmínky včetně výjimek dané pojišťovny a zajistit si takové pojištění, které nabídne co nejvyšší pojistné limity. Zároveň platí, že byste zástupce pojišťovny měli seznámit s aktivitami, které plánujete. „Pojištění vždy sjednávejte dopředu, nikoliv až na cestách. Zároveň pak v případě pojistné události vždy jako první kontaktujte asistenční službu vaší pojišťovny. Doklady k pojištění raději vždy noste s sebou, případně v telefonu,“ uzavírá tisková mluvčí společnosti Invia.

Publikováno: 12.08.2024