Rakousko
-
Místní kuchyně
Začněme u kaváren. Ty mají hlavně ve Vídni staletou tradici a jsou vyhlášeny nejen díky Vídeňské kávě a nezapomenutelné atmosféře, ale také výběrem sladkých dobrůtek. Dortíkem číslo jedna je světově známý Sachrův dort (Sacherdort). Kuchař jménem Franz Sacher vařil pro kancléře Metternicha a na večírky připravoval ty největší dobrůtky. Jednou vyrobil čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a slavný dortík byl na světě. Jen jeho potomci smí používat označní dortu Sacher Torte. Další lahůdkou jsou palačinky s čokoládou a tvarohem. Ke kávě se také hodí jablečný štrúdl (Apfelstrudl). Mezi sladkostmi nesmíme opomenout Mozartovy koule, což je čokoládová pochoutka plněná marcipánem.
Stravování v restauracích je obecně vzato na vysoké úrovni, vybrat si z různých světových kuchyní není problém. Rakouská kuchyně je částečně podobná kuchyni české. Jsou v ní patrné vlivy německé, italské, maďarské a také české. Základní surovinou bývá nejčastěji maso. Nesmíme opomenout slavný vídeňský řízek, který se často dělá z telecího masa. Další národní specialitou je kyselé zelí, maso a knedlík nebo svíčková. V alpské hospůdce ochutnejte špekové knedlíky Tiroler Knödel, což je knedlík s uzeným masem, vejce, slanina a chléb. Z ryb se nejčastěji podává kapr, pstruh či candát, ovšem ryby jsou všeobecně dost drahé. Oblíbenou pochutinou jsou houby. Nesmíme také opomenout oblíbené dětské jídlo žemlovku.
Z nápojů si můžete vybrat mezi známými rakouskými pivy jako Zipfer, Schwechater či Gässer. Ovšem počítejte s tím, že jsou o dost sladší než česká piva. Místo piva můžete ochutnat rakouská vína či si dát pravou Vídeňskou kávu.