Řecko - Alonissos
-
Popis
Alonissos ležící v souostroví Severních Sporad se svou rozlohou 65 km2 řadí k menším řeckým ostrovům. Masový turismus se mu vyhýbá velkým obloukem a Alonissos si zachovává klidnou a pohodovou atmosféru. Jeho příroda se od dob minojské civilizace téměř nezměnila. Kopcovitý povrch ostrova pokrývá svěží zeleň, borovice, olivovníky, fíkovníky, mandlovníky a vinná réva. Dlouhé oblázkové pláže lemují pobřeží a v odlehlých zátokách se skrývají členité jeskyně (např. Modrá jeskyně na severu ostrova) zajímavé pro potápěče a dobrodruhy. Alonissos a šest menších okolních ostrůvků tvoří mořský národní park National Marine Park Alonniso, kde volně žijí populace tuleňů středomořských. Na pevnině můžete pozorovat divoké ptáky a na jihu ostrova podmořskou faunu a flóru. Pláže patří k nejkrásnějším na světě (např. Vythisma a Vrysitsa). Mnohé z nich jsou dostupné jen pěšky nebo na motorce a vedou k nim silničky a prašné cesty odbočující z hlavní tepny protínající ostrov. Výlety do vnitrozemí zpestří vaši dovolenou. Městečko Alonissos bylo až do ničivého zemětřesení v roce 1965 hlavním centrem ostrova. Poté osiřelo, ale brzy se ho ujala skupinka německých umělců, opravila některé budovy a vytvořila v nich luxusní apartmány pro náročnou klientelu. Nad Alonissos vystupují trosky pevnosti, která chránila ostrov před loupeživými piráty. Ti našli své útočiště ve vesničce Steni Vala a shromažďovali zde své poklady. Dnešní hlavní město Patitiri leží v malebné zátoce s pulsujícím přístavem, odkud vyrážejí výletní lodě na sousední ostrovy Skiathos, Skopelos a Gioura s Kyklopovou jeskyní. Nábřeží je plné barů, kaváren a taveren s bohatou nabídkou místních specialit. Jméno Patitiri je odvozeno od obrovského sudu na víno, který se stal symbolem města. Na jižním cípu Patitiru sídlí Muzeum Costase a Angely Mavrikisových s kolekcí lidového umění a s expozicemi o výrobě vína, pirátství a námořnictví.
Místní obyvatelé jsou pohostinní a přátelští a rádi se s návštěvníky podělí o lahůdky zdejší kuchyně. Poseďte v podvečer u sklenky vína a ochutnejte rybí polévku kakavia, grilované plody moře, čerstvé saláty, sezónní ovoce nebo sladké zákusky fouskakia a amygdalota.