Rumunsko
-
Místní kuchyně
Rumunsko je zemědělská země, pěstují se zde rajčata, okurky, lilky, papriky. Vaří se vydatná jídla bez přílišné rafinovanosti a převládá venkovská strava.
Rumunské speciality:
Ardei copti - pečenné paprikové lusky v omáčce z vinného octa.
Cascaval pané - smažený sýr s opečenými bramborami.
Ciorba de Burta - dršťková polévka se šlehačkou a feferonkami.
Clatite - palačinky s marmeládou nebo čokoládou.
Cozonac - kynutý koláč s rozinkami.
Musaca - zapečený nákyp z lilků a mletého masa.
Pastrama - sušená skopová nebo hovězí šunka.
Tochitura moldoveneasca - smažené vepřové v pepřové omáčce.
Papanasi - koblihy s tvarohem a šlehačkou.
Rumuni mají také výborné víno (Tarnave, Jidvei, Murfatlar, Feteasca) a ovocné destiláty, které pálí ze švestek, ze sladu, z hrušek, z jablek.