Saúdská Arábie
-
Místní kuchyně
Saúdskoarabská kuchyně vychází z arabských tradic a je ovlivněna perskými, tureckými a indickými recepty. V zemi platí přísný zákaz konzumace alkoholu a vepřového masa z náboženských důvodů. V denním jídelníčku převládá jehněčí a kuřecí maso, chléb, čerstvé ovoce a zelenina, koření a silná káva. Všechny důležité ingredience dostanete na místních trzích.
Oblíbenou pochoutkou je hummus (kaše z cizrny), kuskus na slano i na sladko, zeleninové saláty, falafel (smažené kuličky), kebab a sladké dezerty. Stoluje se na zemi a jí se výhradně pravou rukou. Levá ruka je považována za nečistou. Jídlo se nabírá chlebovou plackou pitou. K jídlu se podává bílá káva, což je odvar z okvětních lístků pomerančovníků nebo růží. Na závěr přichází silná arabská káva podporující zažívání.