Senegal
-
Místní kuchyně
Senegalská kuchyně v sobě mísí západoafrické, severoafrické, francouzské a portugalské vlivy. Je považována za jednu z nejlepších v Africe. Většina specialit se zakládá na přípravě ryb, kuřecího a hovězího masa, mořských plodů, luštěnin, vajec, arašídů, rýže, sladkých brambor, kuskusu a čerstvého ovoce a zeleniny. Konzumace vepřového masa je přísně zakázána z náboženských důvodů. Senegalci hojně využívají koření a bylinek, které jídlu dodávají zajímavou chuť. Z ovoce se připravují čerstvé džusy. Ochutnejte džus z manga, zázvoru, ibišku nebo baobabu. K oblíbeným alkoholickým nápojům patří palmové víno, avšak vyvarujte se pití alkoholu na veřejnosti. Výborný mátový čaj a čerstvě upražená káva příjemně zakončí vaše stolování. Senegalská specialita se jmenuje thiéboudienne (ryba s rýží) a podává se s bílou nebo červenou omáčkou. Senegalské rodiny jedí thiéboudienne rukama z jednoho kotlíku a přikusují domácí chléb. Maafe je název arašídové omáčky s masem, rýží a zeleninou. Další oblíbená omáčka Yassa se připravuje z cibule, česneku, citronové šťávy a hořčice a servíruje se se silně kořeněným kuřecím nebo rybím masem a rýží. Senegalské dezerty bývají velmi sladké a dodávají místním energii v horkých dnech. Thiakry je puding připravovaný z kuskusu. Cinq Centimes, pět centimů, jsou kulaté arašídové sušenky, které koupíte volně na tržištích. Restaurace ve velkých městech se specializují i na západní kuchyni. Hotely a ubytovací zařízení nabízejí místní i světové speciality.