Severní Makedonie
-
Místní kuchyně
Makedonská kuchyně patří k tradičním zástupcům balkánského kulinářského umění. Mísí se v ní vlivy řecké, středomořské, turecké a z Blízkého východu. Kuchaři využívají místní plodiny, kterým se ve slunné krajině daří. Pěstuje se ovoce, zelenina a koření. V receptech převládá maso a ryby. Národní jídlo tavče gravče se připravuje z čerstvých fazolí, cibule, papriky, pepře, soli a petrželky. Podává se v zapékací míse, která udržuje jídlo teplé i během konzumace. K dalším rozšířeným specialitám patří kebab, burek, turli tava (dušené maso se zeleninou), ajvar (čalamáda z červených paprik s lilkem, česnekem a chilli), ovčí sýr a kysané zelí. Sladkou tečkou na závěr dobrého menu je baklava (medový dezert z listového těsta) nebo tulumba (smažené těsto namáčené v sirupu).
Makedonci patří k národům konzumujícím několik šálků kávy denně. Nejoblíbenější makedonský nápoj doprovází důležité chvíle života, jako jsou zásnuby, modlitby a politická setkání. Z alkoholu ochutnejte pálenku z hroznového vína nebo vynikající víno. Chuťově dobré pivo značky Skopsko koupíte v každém obchodě, avšak pozor, po 21. hodině platí po celé zemi zákaz prodeje alkoholu.