Singapur
-
Místní kuchyně
Singapur je místo, kde se mísí mnoho kuchyní z celého světa. Převažují malajské, indické a čínské recepty. Pokud vám zachutnaly asijské dobroty, v Singapuru si jich užijete do sytosti. Jídla jsou chuťově vyvážená a podle čínského učení v sobě mají odrážet vesmírnou harmonii (jing – jang). V denním jídelníčku převládají nudle mí nebo rýžová kaše kongí. Z jihočínského ostrova Chaj-nan pochází chajnanská rýže s kuřetem a okurkou. Celý krab podávaný s nudlemi v jemně pálivé omáčce se nazývá Chilli crab. Laksa jsou bílé nudle v krémové omáčce z kokosu a kari a podávají se s krevetami. K snídani vás překvapí toasty s džemem kombinujícím vajíčko a kokos (kaya), ke kterým se popíjí sladká káva kopi. Na ulici vás zarazí zmrzlina s příchutí červených fazolí nebo durianu. K jídlu se napijte singapurského piva, džusů z čerstvého ovoce, mléka s růžovým sirupem bandung, zázvorového čaje s mlékem nebo sladké kávy kopi.
Místní se stravují ve všudypřítomných jídelnách hawker–centre. Nevypadají příliš vábně, ale o hygienu se nestrachujte. Jídlo se zde pohybuje mezi 3 a 6 singapurskými dolary. Menu v lepších restauracích vyjde na 20–30 singapurských dolarů. Jí se vidličkou a lžící. Lžíce se drží v pravé ruce a vidličkou se na ni nabírají jednotlivá sousta. Smlouvání a spropitné nejsou ve zvyku.