Slovensko
-
Místní kuchyně
Na první pohled by se mohlo zdát, že se slovenská kuchyně od té české vůbec neliší. Ovšem opak je pravdou. Tamní kuchyni ovlivnila kuchyně česká, maďarská a německá. Základními surovinami je mléko a brambory.
Oblíbené jsou mléčné výrobky všeho druhu - ovčí sýr, brynza, korbáčiky, parenice, nesmím opomenout nejoblíbenější slovenské jídlo brynzové halušky. Strava se liší podle krajů, např. největší vliv maďarské tradice je dodnes značný na jihu Slovenska. Zde se připravuje kukuřice, paprikáče či guláše. Bez ohledu na kraj jsou všude jídlem číslo jedna halušky. Ty nejsou složitou záležitostí, ale k připravení opravdu kvalitních halušek je potřeba zkušenost. Také záleží na kvalitě brynzy. Halušky se podávají i s jinými dobrotami, např. halušky se zelím se nazývají střapečky. Další oblíbenou surovinou jsou brambory. Z nich se připravuje liptovské droby nebo bramborové šišky. Mezi další slovenské dobroty patří brynzové pirohy, špačci s brynzou a liptovské taštičky.
"Prívarky" jsou dalším oblíbeným jídlem. Je to něco jako naše omáčky, ale jí se s chlebem.
Co se nápojů týká, je zde stejně jako u nás oblíbené pivo, v některých oblastech víno, ale rozhodně v každé kolibě či hospůdce budou mít borovičku nebo slivovici.
Nakonec pár rad, když bude pročítat jídelní lístek. Paradajkový salát je rajčatový salát a vyprážaný bravčový rezeň je smažený vepřový řízek.