Somálsko
-
Místní kuchyně
Somálská kuchyně se region od regionu proměňuje. Poznáte v ní východoafrické, arabské, etiopské, perské, turecké, indické a anglické vlivy. Somálci začínají svůj den u šálku silného čaje nebo kávy. Na severu země se připravuje čaj s mlékem. K nápoji se přikusuje chléb podobný palačince ve sladké nebo slané variantě. Na sladký chléb se dává máslo a cukr, slaná varianta se připravuje s vařeným nebo sušeným masem. Druhým typem snídaně je puding nebo kaše.
Obědové menu obsahuje nejčastěji silně kořeněné těstoviny či rýži s omáčkou. Specialitu Iskudhexkaris na jihu země si můžete představit jako kotlík rýže, zeleniny a masa, obvykle z velblouda. Rýže se může servírovat s masem nebo banány. V Mogadišu ochutnejte steaky a mořské ryby.
V Somálsku platí přísný zákaz požívání alkoholu z náboženských důvodů. K oblíbeným nápojům patří grepový či jablečný džus a limonády různých příchutí.
Rodina se schází k večeři nejdříve v 9 hodin. V postním měsíci ramadán se začíná večeřet až v 11 hodin. Oblíbené jídlo cambuulo se připravuje z fazolí s cukrem a máslem. Večeří se i obilné kaše s chlebem a černý čaj. Před spaním místní pijí sklenici mléka s kardamomem.
K svačinám se konzumuje sezónní ovoce a zelenina, sladké dezerty jako je chalva a sušenky nebo kebab.
V Mogadišu vzniklo několik veřejných restaurací, ale na venkově budete odkázáni na vlastní kulinářské umění.