Španělsko
-
Místní kuchyně
O Španělsku nemůžeme říct, že by mělo jedinou svou typickou kuchyni. Můžeme ale mluvit o regionálních kuchyních, jakými jsou katalánská, baskická, andaluská nebo kastilská. Všeobecně řečeno se používá hodně rajčat, paprik, olivového oleje, koření a česneku.
V přímořských oblastech se na stole objevuje hodně ryb a mořských živočichů, ve vnitrozemí převládá vepřové maso, skopové a drůbež.
Mezi největší speciality patří paella - pikantní směs z různých druhů mas, zeleniny. Pro Čechy bude možná trochu neobvyklá studená zeleninová polévka gazpacho, která je v horkých španělských dnech skvělým osvěžením. Národním jídlem je nazývána tortilla - pečená placka z brambor, vajec a cibule. K vínu se skvěle hodí španělské tapas ? jakési jednohubky. Nabízejí nepřeberné množství variant ? mohou být s olivami, klobásou, zeleninou nebo sýrem. Katalánci jsou právem pyšní na prosté, avšak velice chutné pan con tomate. Jedná se o opečené kolečko bagety, které je potřené česnekem a rozpůleným rajčetem (šťáva se nádherně vpije do pečiva) a zalité olivovým olejem. Na závěr dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
Chcete-li ochutnat něco, na co budete dlouho vzpomínat. Zakousněte se v malé katalánské restauraci do křupavých crepés s kuřecím masem. Křupavá placka s jemně připáleným povrchem je skutečnou lahůdkou.
Den každého Španěla začíná silnou kávou a něčím drobným k zakousnutí ? mohou to být křupavé bagety s domácí paštikou nebo sladké malé ?bábovičky?. Pokud si budete objednávat kávu, zapamatujte si tři základní druhy: café con leche (káva s mlékem), café solo (espreso), café cortado (větší porce kávy s teplým mlékem).
Španělé se chlubí vynikajícím vínem. Existuje zde na 40 vinařských oblastí, které jsou přísně chráněny a víno z nich nese označení D.O.(denominacíón de origen). Nejznámější oblastí je bezesporu Rioja, odkud pochází skvělé víno známe také v Čechách. Oblíbená je také Cava - španělské šumivé víno, které se vyrábí ?šampaňskou metodou?.
Z piva seženete ve Španělsku všechny známé evropské značky. Z domácích musíte ochutnat určitě Estrellu. Pivo lahvové se objednává jako cerveza, pokud chcete točené, požádejte: "Una caňa por favor."