Spojené arabské emiráty
-
Místní kuchyně
Kuchyně je v SAE velice rozmanitá. Není divu když zde žije přes sto různých národností. Největší výběr delikátních jídel je v hotelových luxusních restauracích, kde vám hned z rána nabídnou snídani o několika chodech, podávanou formou bufetových stolů. Objevuje se tu mnoho druhů ovoce a čerstvě vymačkané ovocné šťávy. Nechybí sušené datle a fíky, nebo obilné pokrmy jako různé pražené vločky, či ovesná kaše. Pro ty kdo neradi sladké tu jsou různé druhy sýrů, vaječných pokrmů a uzenin. Podávají se také arabská jídla jako baharát, fúl medammes, nebo hummus. V těchto restauracích si po celý den můžete vybírat z lahůdek kuchyní celého světa, a některé restaurace jsou na určité země přímo specializované. V hotelech se také pořádají různě tematicky zaměřené večery, nebo dny, které jsou věnovány některé zemi a včetně jejích kulinářských specialit.
V ulicích se nejlépe seznámíte s arabskou kuchyní, v menších restauracích než jsou ty hotelové. Kromě fast foods, které mají zastoupení i jinde na světě, je zde mnoho restaurací patřících většinou Pákistáncům, Indům, Libanoncům, nebo Íráncům. Rozhodně se nemusíte bát ochutnat místní speciality v menších stáncích. Hygienické podmínky jsou hlídané a na dobré úrovni. Hlavními ingrediencemi arabských jídel tradičních v SAE bývá rybí maso, velbloudí maso a mléko, sušené datle a neopomenutelné je koření, nad jehož rozmanitostí užasnete na některém ze spice souq. Vůně karmadonu, kmínu, zázvoru, hřebíčku, drceného pepře, muškátu, šafránu a mnoha dalších, se line uličkami tržiště. Kořenářská tradice sahá do dávných dob krále Šalamouna a koření, které spolu s drahokamy a drahými poklady putovalo karavanami, bylo považováno za veliké bohatství.
V používání koření jsou místní kuchaři opravdoví mistři a při dochucování jídel dosahují vynikajících chutí. Vonné koření a bylinky se používají při přípravě ryb a masa, nebo při pečení různých druhů sladkého a slaného pečiva. Do pečiva se přidává také šťáva z květů pomerančovníku, nebo olej z hořkých mandlí. Saláty a zelenina získají díky koření výbornou chuť. Např. oblíbené pyré z artyčoků se ochucuje muškátem a šafránem, květák zase česnekem a sezamovou pastou, salát z mořských plodů získá na chuti díky vyváženému poměru čerstvého zázvoru, pepře a citrónové kury. Při přípravě masa se dosahuje pikantní chuti přidáním šafránu, koriandru, nebo česneku, který se někdy pro větší aromatičnost nahrazuje mošusem a ambrou.
Co se týká masa, podává se jehněčí, kůzlečí, drůbež, nebo hovězí. Maso se upravuje grilováním, vařením, podávané s různými omáčkami a se zeleninovou přílohou. Většinou se podává navíc fenykl s octovou zálivkou, chřest, dýně, nebo květák. Získávání masa zahrnuje podle islámské tradice přísný postup. Zvíře musí být zabito jedině podřezáním hrdla a vykrvácením. Vepřové maso, které zakazuje islámská tradice, se připravuje jen ve větších hotelových restauracích pro turisty, a v jídelníčku je pečlivě označeno.
Jako hlavní nápoj k jídlu je podávána voda, která se vzhledem ke kořeněnosti jídla a místním teplotám hodí nejlépe. Kromě Emirátu Sharjah, kde je konzumace alkoholu zcela zakázána, nebudete mít problém objednat si sklenku vína, nebo jiného alkoholického nápoje. Jedná se především o větší restaurace a hotely. Tradičním nápojem je silná káva, která se začala na Arabském poloostrově pěstovat v Jemenu ve 14. stol. Arabové si ji rádi vychutnávají spolu s vodní dýmkou, např. v některých z kaváren zvaných sheesa. Také čaj dovážený z Číny se stal národním nápojem.