Srí Lanka Srí Lanka

  • Místní kuchyně

    Kuchyně na Srí Lance je svým charakterem skutečně unikátní. Zakládá se na receptech kolonizátorů, především Indů, Arabů, Portugalců a Holanďanů. Základní surovinou všech pokrmů je výborné ovoce a zelenina z místních zahrad. Zvláštností srílanských restaurací je velmi dlouhá příprava pokrmů, proto je obvyklé, objednávat si jídlo předem a do podniku se vrátit, až když je připraveno ke konzumaci. Pravidlům stolování na Srí Lance odpovídá nepoužívání příborů, nýbrž jen vlastních rukou a prstů. Podle místních zvyklostí si totiž jedině tak dokážete jídlo skutečně vychutnat. Samozřejmostí je miska s vodou, kterou dostanete k dispozici po každém jídle, abyste si mohli ruce důkladně umýt.

    Nejtradičnějším pokrmem na Srí Lance je jednoznačně rýže s karí. Podává se jak v opravdu neskutečně pálivých úpravách, tak i v těch o mnoho jemnějších. Různé malé přílohy k jídlu se podávají na malých postranních talířích. Tam dostanete i pol sambol - směs nastrouhaných kokosových ořechů, chilli a koření. Využijete ji právě v případě, že by vaše karí nebylo ostré dostatečně. Dalšími přílohami jsou zelenina a hovězí, skopové nebo rybí maso. Existuje rovněž vegetariánská varianta karí, která se vyrábí z banánů, manga, brambor, dýní a chlebovníku, nebo luštěninové karí. Po celé Srí Lance se připravuje mnoho různých druhů karí, takže svou oblíbenou úpravu si může vybrat opravdu každý. Pokud jde o rýži, nejchutnější je červená loupaná rýže. Základem karí je samozřejmě koření. Veškeré používané koření je domácí a k tomu nejčastěji používanému patří skořice, kurkuma, chilli, karí a listy pandanu. Na dochucení pokrmů se užívá také kokosové mléko, česnek a směs rozdrcených sleďů.

    Většina ostatních srílanských specialit je založena na chuti ryb a mořských plodů. Často se podávají s hranolky a salátem, oblíbené jsou různé úpravy krabů a ambul thiyal, což je báječný tuňákový nálev.

    Tradičním pokrmem je také hopper - nad plamenem usmažená omeleta, podávaná nejčastěji k snídani nebo k večeři, chuchvalcům malých zamotaných dušených nudlí se říká string hoppers, směsi rýže a strouhaného kokosu pittu. Mezi oblíbené speciality patří také lamprai ? rýže, vařená v masovém výtažku, poté pečená v banánových listech spolu se zeleninou a masem. Klasickým obědem na Srí Lance jsou tzv. short eats ? talíř plný masa a masových placiček, čínských rolád a pečiva. Pouliční stánky nejčastěji nabízejí rotty - měkkou omeletu s náplní z čehokoli přesně podle chuti strávníka, třeba se slaninou, masem, zeleninou nebo vejci. V době oběda ve stáncích a u ,,hladových? okének na ulici koupíte obědové balíčky s rýží a karí v nejrůznějších úpravách a s přílohami podle vlastního výběru.

    Sladkosti a dezerty patří na Srí Lance mezi pokrmy rovněž velmi oblíbené. Mezi ty nejznámější patří wattalappam (mléčný pudink se zdánlivě karamelovou příchutí), kiri peni (tvaroh s medem), jaggery (svařený sirup z kitulové palmy), kavun (šlehaný dort, smažený na kokosovém oleji), aluva (karamel s kešu oříšky) a kiri bath (mléčný rýžový dezert pro děti). Vynikajícím dezertem může být samotné ovoce, jehož má Srí Lanka skutečně obrovské zásoby a veliký výběr. Ochutnejte avokádo, melouny, papáju, červené banány, méně známý rambutan (podobný čínské švestce), woodapples - ovoce, ze kterého se vyrábí vynikající srílanský džem, mangostanu, která chutná jako směs jahod a grepů, mango různých chutí i tvarů nebo jackfruit, největší ovoce, se kterým se na světě můžete setkat.

    Nápoje

    Voda na Srí Lance se doporučuje pít pouze po převaření, samozřejmě ale nebudete mít vždy možnost ověřit si, že se tomu tak skutečně stalo. Proto je lepší vyhledávat spíše jiné nápoje.

    Srí Lanka si získala celosvětovou proslulost především díky svému čaji, který se vyváží do mnoha zemí. Tady se pije ze šálku jako odvar čaje, smíchaný s mlékem a cukrem. Místní káva příliš dobrou pověst nemá, zklamaní nebudete pravděpodobně jen v luxusních hotelech, jinde vás její zvláštní a na naše poměry opravdu nezvyklá chuť asi neuspokojí.

    Ochutnat můžete vynikající čerstvý citrónový džus, rozhodně ale obsluhu požádejte, aby při jeho výrobě použila místo obyčejné vody sodovku. Na Srí Lance běžně seženete nealkoholické nápoje typu Coca ? Cola, dát si můžete také vyhlášené místní zázvorové pivo nebo thambili, což je oranžově zbarvená varianta královského kokosového ořechu.

    K pití si na Srí Lance můžete objednat také pivo, je ale poměrně drahé a během svátků úplňku se každý měsíc nesmí vůbec prodávat. Různé druhy dovážených alkoholických nápojů jsou na Srí Lance běžně k dostání.

    Zvláštní oblibě se těší toddy - přírodní nápoj, vyráběný z kokosových palem, který připomíná mošt. Kvašením a kultivací se z nápoje toddy vyrábí arak - opravdu silný alkoholický nápoj, který se prodává v různých druzích a kvalitách. Doporučuje se jako přísada do míchaných nápojů.