Středoafrická republika
-
Místní kuchyně
Středoafrická kuchyně je založena na produktech vypěstovaných místními zemědělci. Základ většiny jídel tvoří maniok a další hlízovité rostliny, jako jsou sladké brambory, kolokázie a jamy. Zpracovává se sezónní ovoce a zelenina, arašídy, rýže, kukuřice. Hovězí, kozí a kuřecí maso se připravuje v omáčkách a v okolí řek jsou v oblibě sladkovodní ryby. Zvědaví cestovatelé mohou vyzkoušet i pochutiny z termitů, cikád, kobylek a cvrčků.
Podél hlavních cest stojí prodavači nabízející tzv. makaru (místní chléb). V pralesních oblastech se prodávají housenky a listy koky. Restaurace navštěvují jen přistěhovalci. V Bangui najdete francouzské, libanonské a čínské restaurace, ale za menu zaplatíte mnohem víc než u pouličního stánku. V autentické restauraci Madame M'boka oblíbené místními obyvateli ochutnejte tradiční africká jídla: fufu (placka z kasave), fulani boullie (ochucená rýžová kaše), kanda ti nyma (pikantní kuličky z hovězího masa), muama de galinha (kuřecí maso s ibiškovcem připravené na palmovém oleji) nebo chichinga (grilované kozí maso).
Dobré jídlo zapijte kávou, čajem, zázvorovou limonádou nebo džusem z ibišku. Alkohol smí požívat lidé nad 18 let, ale je zakázaný muslimům. Ochutnejte palmové nebo banánové víno, místní piva značek "33", Mocaf a Crysta nebo pálenku z kasave.