Svatý Tomáš a Princův ostrov
-
Místní kuchyně
Souostroví Svatý Tomáš a Princův ostrov je závislé na importu potravin ze zámoří. Místní produkce zdaleka neuspokojuje poptávku obyvatel. Proto si drží potraviny v obchodech vysoké ceny. K základním surovinám většiny receptů patří banány, ananas, avokádo, chlebovník, kukuřice, fazole, papája, palmový olej, kakao, kopra, káva, rybí maso a mořské plody. Typická snídaně se jmenuje arroz doce a jedná se o rýžovou kaši oslazenou kokosovým mlékem. Jako hlavní jídlo dne se servíruje barriga de peixe, grilovaná mořská ryba s chlebovníkem, rýží a sladkými bramborami. Tradiční pokrm calulu se skládá z uzené ryby, krevet, rajčat, zeleniny, cibule a koření. Kuřecí maso se připravuje v omáčce z kávy, bílého vína, smetany, česneku a koření. K večeři si dejte například omeletu nebo zeleninový salát. Sladké dezerty korunují hlavní jídla. Ochutnejte açucarinhas, placičky z kokosu a cukru osmažené na palmovém oleji, canjica, kukuřičnou kaši s vejcem, cukrem a skořicí, nebo čokoládovou pěnu. Stánky rychlého občerstvení na ulicích prodávají vařenou nebo grilovanou kukuřici na špejli. Velké hotely v hlavním městě nabízejí i evropskou kuchyni. Na ostrovech Svatý Tomáš a Princův ostrov se vyrábí různé alkoholické i nealkoholické nápoje. Carioca de limão se připravuje z citronové kúry zalité horkou vodou. V barech a restauracích si objednejte kokosové mléko, které se servíruje přímo ve skořápce mladého kokosu. Na doplnění energie využijte vynikající místní kávu nebo džusy z čerstvého tropického ovoce. Pálenka z cukrové třtiny se jmenuje aquardente. Rum Gravana z místní palírny figuruje mezi oblíbenými suvenýry. Jako jinde v Africe se vyrábí palmové víno a pivo. Místní produkci objevíte pod značkami Nacional a Criollo. Ostatní pivo se dováží z Portugalska.