Sýrie
-
Místní kuchyně
Syrská kuchyně se vyvíjela po boku té libanonské do 20. století, kdy došlo k rozdělení zemí. Obě patří k perlám arabského světa a samotné stolování se pro vás stane nezapomenutelným zážitkem. Sedí se na zemi na pohodlných polštářích okolo velkého stolu, na kterém se kupí desítky malých talířků a mističek s nejrůznějšími pochoutkami. Hostina může trvat několik hodin a pokud vás místní pozvou ke stolu, rozhodně neodmítejte. K jídlu nepoužívejte levou ruku. Základ menu tvoří hummus (mletá cizrna a tahína politá olivovým olejem), bábá ghanúž (pasta z lilku a papriky), fattúš (směs chleba, rajčat, cibule a máty), waraq inab (plněné vinné listy), mahší (cuketa s masem a rýží), lahm siníje (mleté hovězí s petrželí a česnekem), samak (ryba), šištawuk (grilované naložené kuřecí maso). Nebojte se stravovat v jídelnách s místními. Na ulici ochutnejte placky plněné jehněčím, kuřecím nebo hovězím masem. K snídani si smlsnete na chlebových plackách se sýrem a olivami. U stolu se pokuřuje vodní dýmka a popíjí místní anýzovka. Hostinu zakončí šálek kávy nebo čaje. V měsíci ramadánu berte na zřetel místní zvyklosti. Za bílého dne na veřejnosti nejezte a nepijte.