Tadžikistan
-
Místní kuchyně
Tádžická kuchyně se podobá dalším kuchyním ve střední Asii. Na denním menu je plov (skopové maso smažené se zeleninou a rýží), šašlik (skopové, hovězí nebo kuřecí maso grilované na jehle), manty (těstovinové taštičky plněné mletým masem a přelité zakysanou smetanou), smažené placky čiburekki, polévky okroška a lagman. K jídlu se podává chlebová placka lepjoška. Narazíte i na rýži, těstoviny, šťouchané brambory a pohanku. Národní jídlo kurutov je salát z natrhané lepjošky, zeleniny a smetany. V létě doplňuje jídelníček čerstvé ovoce, například sladké melouny, granátová jablka, švestky, meruňky a fíky. Jídlo se nejčastěji ochucuje cibulí, koprem a římským kmínem. K jakémukoliv jídlu se podává černý nebo zelený čaj. Alternativu tvoří sladká ovocná šťáva kompot. Nealkoholický nápoj kvas se vyrábí zkvašením obilí. Voda mimo hlavní město Dušanbe je pitná, ale doporučuje se kupovat vodu balenou. Levné jídlo seženete ve stáncích pouličního občerstvení a v bistrech. V restauraci vyjde jednoduché menu na 25 TJS a více.