Tanzanie
-
Místní kuchyně
V tanzanské kuchyni rozpoznáte vliv mnoha kultur, které se podílely na historii země, ať už to byli Britové, Arabové, Portugalci, Peršané, Indové nebo různé africké kmeny. Základ každodenního jídelníčku tvoří hovězí, skopové a kozí maso s přílohou – bramborami nebo rýží. Dále se zpracovávají banány, sezónní ovoce a zelenina, sladké brambory, fazole, hrách, špenát a v přímořských oblastech ryby a mořské plody. Do mnoha receptů vstupuje kokosové mléko přinášející pokrmům exotickou chuť. Místní specialita se jmenuje Ugali. Jedná se o hustou kukuřičnou kaši, která se vyválí do kuliček a namáčí se v omáčce. Kozí maso na grilu místní nazývají Nyama choma. Mshikaki je marinované hovězí maso. Pochutnáte si i na Bijani, kořeněné rýži. Moučníky se nejčastěji připravují z banánů, ananasu a manga. V pouličních občerstveních se nabízí kokosové tyčinky Kashata, kebaby, plněné taštičky Sambusa, rýžové šátečky Vitumbua a grilované maso, banány a zelenina. Obyvatelé Tanzanie milují čaj. Pijí ho ráno k snídani a večer během společné večeře. Káva osvěžuje mysl až po západu slunce a doprovází posezení v barech u karet a deskových her. Piva značek Kilimanjaro, Serengeti a Safari vaří místní pivovary. V některých regionech se vyrábí banánové pivo a pálenka podobná whisky. Alkoholický nápoj připomínající gin se jmenuje Konyagi. Bambusový džus objednáte pod názvem Pombe. Balená voda, piva mezinárodních značek a nápoje typu Coca-cola jsou snadno dostupné.