Tchaj-wan
-
Místní kuchyně
Tchajwanská kuchyně si potrpí na čerstvé ingredience. Její základ tvoří zelenina, mořské plody a ryby, rýže a těstoviny. Harmonii chutí slibují knedlíčky plněné mletým masem nebo zeleninou, ústřicová omeleta, čerstvé tofu, smažené nudle a vývary s různě pálivými nudlemi. Pouliční jídlo je vynikající a na stůl ve vyhlášené restauraci se stojí dlouhé fronty. Místní speciality za pár drobných povečeříte na nočních trzích. Města ožívají za soumraku, kdy teploty příjemně klesnou.
Pokud chcete poznat místní stolování, navštivte rodinnou restauraci. Objednejte si několik menších porcí a sdílejte je s ostatními u stolu. Obvykle se jí čínskými hůlkami, ale cizinci mohou bez výčitek požádat o příbor. Hůlky nikdy nezapichujte do jídla kolmo proti stolu, to je znak neslušnosti.
Voda z kohoutku je nezávadná. V hotelech a v restauracích bývá servírována filtrovaná nebo převařená voda. Po celý den se popíjí čaj. Zelené i černé čaje se servírují studené s ledem a cukrem. V oblibě je tzv. mléčný čaj – černý čaj s mlékem. Z Tchaj-wanu přišel i do České republiky bubble tea, tedy nápoj s žužu kuličkami, který se pije širším brčkem.