Tibet
-
Místní kuchyně
Tibetská kuchyně je založena na surovinách, které lze pěstovat ve vyšších nadmořských výškách. Základem jídelníčku je maso, v nížinách jsou dostupnější obilniny a zelenina. Nejdůležitější plodinou je ječmen, ze kterého se mele mouka. Ječmenná mouka a jačí máslo tvoří základní ingredience k přípravě směsi nazvané campa. Můžete se s ní setkat v podobě sladké kaše, slané chlebové placky (balep korkun), nudlí přidávaných do polévky (thukpa) nebo knedlíčků plněných mletým masem (momo). Campa se zapíjí černým nebo mléčným čajem. Jačí, kozí, skopové a jehněčí maso se suší nebo vaří. Z vnitřností Tibeťané připravují klobásky. Jídelníček doplňují výrobky z jačího mléka, zejména fermentované, sušené i uzené sýry.
Během státních svátků se vaří slavnostní pokrmy. Droma je dušená rýže s brambory ochucená česnekem a koriandrem. Kapse je smažené sladké těsto vytvarované do různých obrazců, například do podoby lotosového květu. Na svatebních hostinách se podává dresi, sladká rýže ochucená kardamomem a šafránem podávaná s máslem a hrozinkami.
Cestovatelé rádi ochutnají sladkokyselé ječmenné pivo čang s nízkým obsahem alkoholu a rýžové víno pindžopo.
V restauracích a vývařovnách nečekejte na menu. Zamiřte rovnou k hrncům a vysvětlete kuchaři, co si přejete.