Togo
-
Místní kuchyně
Tožská kuchyně vychází z afrických kořenů a z vlivů koloniální Francie a Německa. Je založena na kukuřici, rýži, kasave, jamech, banánech a fazolích. Z masa převažují ryby a mořské plody, ve vnitrozemí maso ze živočichů ulovených v buši. Obyvatelé Toga milují polévky a omáčky, ke kterým lze přikusovat chléb a placky. V oblibě jsou i domácí paštiky. K tradičním jídlům patří fufu, kaše připravená z mouky kasave a vyválená do kuličky, která doprovází omáčky. Akume je kukuřičná kaše s masem a zeleninou. Pod názvem koklo meme si představte pikantní grilované kuře s čili omáčkou. Polévky se vaří z arašídů, kokosových ořechů a sezónní zeleniny. Tožané se nejčastěji stravují doma, ale existuje několik vyhlášených restaurací navštěvovaných místními i turisty. Ve stáncích s pouličním občerstvením se prodávají bagety, omelety, špízy, kukuřice na špejli nebo grilované krevety. Balenou vodu seženete v supermarketech. V nabídce jsou i limonády a ibiškový džus. Pivo a víno patří k produktům importovaným ze zahraničí.