Tunisko Tunisko

  • Místní kuchyně

    Tuniská kuchyně je velmi kořeněná, ale ne ostrá. Vyniká rozmanitostí a pestrostí. Její základ tvoří čerstvé suroviny, ryby, skopové maso, ovoce a zelenina. Pokrmy z ryb jsou nedílnou součástí jídelních lístků, stejně tak i další plody moře, jako krevety a chobotnice. Velmi oblíbeným kořením je římský kmín, často užívaným také česnek, bobkový list, šafrán, máta nebo řapíkatý celer. Tunisko se může pochlubit řadou opravdových kulinářských specialit. Tradiční lahůdkou arabské kuchyně je kuskus. Tato v páře připravovaná semolina (krupice z tvrdé pšenice) se podává smíchaná s dušenou zeleninou a kousky masa. Dalším klasickým jídlem je brik - s vejcem, tuňákem, mletým masem či cibulí a bramborami plněný piroh z listového těsta. Kromě briku a kuskusu patří mezi tradiční speciality tuniské kuchyně salade tunisienne (salát z nadrobno nasekané sezónní zeleniny), tajine (za horka i za studena podávaná směs masa a vajec), marguez (velmi ostré párečky ze skopového masa), mechouia (salát z rajčat, paprik, vařených vajec, tuňáka a kaparů) a harissa (k pokrmům zvlášť podávaná ostrá pasta, vyrobená z chilli papriček, česneku a oleje).

    Jako dezert se podává různě upravené, vždy čerstvé ovoce. Nabídka závisí na ročním období. Nejčastější jsou pomeranče a mandarinky, jablka, datle, jahody a meruňky, melouny, broskve a hroznové víno. Na výběr jsou také nejrůznější sladkosti plněné mandlemi, oříšky a pistáciemi, mnohdy obalované v medu, cukrovém sirupu nebo marcipánu.

    Pravou tradiční tuniskou kuchyni poznáte v lidových jídelnách a restauracích rychlého občerstvení v tuniských městech daleko spíše, než v restauraci některého turistického střediska. Stánky rychlého občerstvení nabízí oblíbené pokrmy z nudlí, brik nebo frikasé (taštičky plněné zeleninou a dušeným tuňákem) a ,,horký chléb" - ostrou pastou plněné a do sebe svinuté placky.

    Nápoje

    Nejrozšířenějším místním nápojem je minerální voda - kvalitní, obvykle zcela bez příchuti a s velmi malým obsahem kyseliny uhličité. Sycené nápoje jako Cola mají většinou nezvykle umělou chuť. Vynikající a velmi osvěžující je tzv. citronáda (nápoj z čerstvých citronů) nebo oržáda (sladký sirup z mandlí).

    Výběr vín je v Tunisku poměrně velký. V nabídce jsou skvělá vína červená i bílá, kořeněná i perlivá. Z destilátů můžete ochutnat datlový likér nebo silnou fíkovou pálenku. Z piva je k nejčastěji k dostání Stella a Celtia.
    Tuniská káva je velmi aromatická a silná. Je možné její chuť zjemnit mlékem. Ve všech dobrých restauracích si můžete dát kávu arabskou, která připomíná našeho ,,turka". Místní čaj je značně hořký. Svou chuť získává dlouhým vařením a bývá servírován s lístky máty nebo s piniovými oříšky.