Turkmenistán
-
Místní kuchyně
Turkmenská kuchyně vychází ze způsobu života původních kočovných kmenů. Ty byly odkázány na zpracování masa a mléka a v místních specialitách dnes převažují tyto suroviny. Kuchaři se inspirovali také v Uzbekistánu a Tádžikistánu a rozšířili způsoby úpravy masa o další postupy.
K typickým pokrmům patří govurma (malé kousky masa opečené v bavlníkovém a sezamovém oleji), kakmač (sušené maso), garyn (beraní nebo kozlí žaludek nadívaný kousky masa a sádla a sušený v horkém písku), plov (rizoto se skopovým masem a mrkví), šašlik (kebab, s kousky skopového masa), čebureki (smažené taštičky plněné mletým masem) a šurpo (masový a zeleninový vývar). Na pobřeží Kaspického moře se setkáte s rybami a mořskými plody, ale v centrálním Turkmenistánu jsou spíše výjimkou.
Důležitou složkou jídelníčku je sladká dýně, hroznové víno, melouny, meruňky a další čerstvé ovoce, které seženete na tržištích. Jako zákusek ochutnejte nabat a bekmes připravené z dýní nebo hroznů. Přes den se popíjí zelený čaj a k snídani nejčastěji kefír. V restauraci dostanete pivo, víno, šampaňské i vodku.
Místo návštěvy restaurace ochutnávejte jídlo v pouličních stáncích. Zamiřte k tomu, kde postává více lidí. Tam dobře vaří. Nebojte se místních zeptat na menu a dost možná se v rozhovoru dozvíte i zajímavosti z historie země.