Uganda
-
Místní kuchyně
Ugandská kuchyně je založena na tradičních afrických receptech s anglickými, arabskými a asijskými vlivy. K základním surovinám patří ovoce a zelenina, sladké brambory, různé druhy masa (kuřecí, vepřové, rybí, kozí, hovězí, jehněčí), fazole a rýže. Místní specialita Posho je kukuřičná kaše servírovaná s hovězím masem a omáčkou. Do mnoha jídel se přidávají arašídy. Ochutnejte arašídovou omáčku s uzenou rybou, uzeným masem nebo houbami. Luwombo je tradiční jídlo složené z kuřecího nebo hovězího masa dušeného v banánových listech. Na východě Ugandy je v oblibě Malewa připravovaná z bambusových výhonků. Mezi hlavními jídly si místní dávají čerstvé ovoce, smažené arašídy, Mugati naamaggi (omeleta s masem a vejcem), Nsenene (smažené kobylky) a Nswaa (smažení mravenci nebo termiti). Jednoduché jídlo stojí okolo 2 500 šilinků. V levnějším stravovacím zařízení vyjde menu na 10 000 šilinků a v moderním hotelu se vyšplhá na 30 000 šilinků. Stravování je možné v jednoduchých restauracích s omezeným výběrem jídel. Většinou vám nabídnou pouze kuřecí maso s rýží nebo pečenými zelenými banány. Velmi levně pořídíte kaši z kukuřičné mouky nazvanou Ugali, ale ne každý ocení její specifickou chuť. Ve větších městech si můžete doplnit potraviny na několikadenní pěší túry. Nejširší nabídku mají supermarkety vlastněné Indy. Volně tekoucí voda není pitná a je třeba ji řádně převařit. V Ugandě se pěstuje výborný čaj a káva, které seženete za pár drobných. Alkohol je nepřístupný mladistvým do 18 let. Místní banánové pivo si objednejte pod názvem Pombe nebo Lubisi. Piva z místních pivovarů se jmenují Nile Special, Bell a Club. Připravuje se i banánové víno a pálenka Tonto. Uganda Waragi je třikrát destilovaný džin.