Uzbekistán Uzbekistán

  • Místní kuchyně

    Uzbecká kuchyně v sobě mísí turecké, perské, ruské a kazašské vlivy. Zakládá si na masitých pokrmech. Nejčastěji se připravuje hovězí a jehněčí maso. Výjimečně se setkáte s kuřecím a specialitou je maso koňské. Náboženské přesvědčení většiny obyvatel vyloučilo z jídelníčku vepřové.

    Národní jídlo plov se liší region od regionu. Základní ingredience zůstávají stejné: skopové maso, rýže, mrkev a hrozinky. V Taškentu nedaleko televizní věže se nachází Národní centrum plovu, kde se denně připravuje tisíce porcí této pochoutky. K dalším specialitám patří lagman (kořeněné masové nudličky se zeleninou a nudlemi), grilované špízy šašlik, sokoro (smažené plátky beraního masa s cibulí a rýží), manty (kapsičky plněné mletým masem), rýžová polévka mastava, noryn (koňské nebo jehněčí maso nakrájené na nudličky) a samsa (plněný chléb). Perské vlivy poznáte v pestrém výběru velmi sladkých cukrovinek.

    Uzbekové popíjejí po celý den černý nebo zelený čaj. V letních měsících vás osvěží čerstvá šťáva z ovoce, například limonáda z melounů a moruší. Ke svačině místní preferují kefírové mléko. Točené pivo seženete málokdy, ale v Samarkandu stojí pivovar Pulsar, kde působí český sládek. Při setkání přátel, pokud nejde o muslimskou společnost, se otevírá láhev vodky.

    Jídlo v restauracích je levnější než v České republice, ale připravte se na menší porce. V některých zařízeních se sedí u klasických stolů. Jinde mají velké nízké stoly, u kterých se hoduje na zemi. K jídlu dostanete automaticky ošatku chleba. Na tržištích a v lidových jídelnách se občerstvíte za velmi příznivé ceny.