Vietnam
-
Místní kuchyně
Vietnamská kuchyně patří k nejpestřejším na světě. Vietnamští kuchaři kreativitě meze nekladou a zpracovávají stovky ingrediencí. Netradiční kombinace vedou k poznávání nových chutí, které evropského turistu mnohdy ohromí. Základ tvoří rýže a zelenina. Přidává se maso, ryby, mořské plody a omáčky. Ve fast foodech si smlsnete na jarních závitcích, rýžových knedlíkách, hustých nudlových polévkách nebo špízech. Polévka Pho (vývar s rýžovými nudlemi, masem a bylinkami) proslula i za hranicemi Asie. Na jihu ochutnejte rybí polévku Banh Canh s kousky ryb a rýžovými nudlemi. Typické severovietnamské jídlo Bun Cha je směs vepřových karbanátků, kousků hovězího masa a rýžových nudlí. Vše se namáčí v rybí omáčce.
Vietnamci mají rádi pivo. Místní značky se nalévají do sklenic o objemu 0,3 litrů. Přidává se do nich led a chuťově se českým pivům nevyrovnají. Z vietnamských značek stojí za pozornost Saigon Red, Saigon Special a Hanoi. V poslední době vznikají ve větších městech mikropivovary, které vaří pivo podle českých a německých receptur. Víno se vyrábí v malém množství a lepší lahve stojí okolo 200 Kč. Z tvrdého alkoholu ochutnejte rýžovici na severu země a kokosový likér na jihu. V obchodech jsou k dostání limonády typu Coca-cola a minerální voda značky La Vie. Ostatní vody nejsou spolehlivé. V pouličních stáncích se mixují ovocné koktejly a čerstvé džusy. Praxe je taková, že si vyberete ovoce a prodavač ho před vámi namixuje. Led v nápojích je bezpečný, jelikož se vyrábí průmyslově z balené vody a je velmi levný. Ke každému jídlu se podává zdarma čaj. Káva se pije v každou denní dobu a pijí ji i děti. Kavárny slouží ke společenským setkáním, sleduje se v nich fotbalový zápas, pracuje se nebo snídá. Za dobrou kávu se nebojte připlatit si, například v řetězcích Milano coffee, Highlands Coffee, Coffee House a Phuc Long Coffee.