Zambia
-
Místní kuchyně
Zambijská kuchyně si z velké míry zachovala svůj tradiční ráz a nepodlehla vnějším vlivům zavlečených do Afriky s příchodem evropských osadníků. Je založená na arašídech, chilli papričkách a dalším koření, kukuřici, rýži, rybím a hovězím mase. Připravují se kaše, omáčky, polévky a chlebové placky. Národním jídlem je nshima, kukuřičná kaše vyválená do tvaru koule a podávaná s grilovaným masem. V oblibě je i fufu, kaše z bramborového škrobu podávaná s omáčkou nebo masem. Až vás přepadne chuť na sladké, objednejte si bambaru, kaši z rýže s cukrem a arašídovým máslem. Vegetariáni ocení Ifisashi, omáčku z arašídů, rajčat, špenátu a zelí, která také doprovází kaši nshima. Trochu exotiky zažijete při degustaci smaženého hmyzu, ať už se rozhodnete vyzkoušet pražené kobylky, housenky, cikády nebo mravence. Mezinárodní rychlé občerstvení v podobě hamburgerů, pizzy a smaženého kuřete objevíte v ulicích měst Lusaka a Livingstone. Pekárny připravují denně čerstvý chléb za velmi přijatelnou cenu. Některé restaurace v Lusace se zaměřují na indickou, asijskou nebo evropskou kuchyni. Oblíbený nealkoholický nápoj se jmenuje Munkoyo. Připravuje se z kukuřice a kořene stromu Munkoyo. Nápoje od firmy Coca-cola seženete snadno v každém obchodě. Voda ve větších městech je pitná, na venkově jen po převaření. Požívání alkoholu je zakázáno pro mladistvé do 18 let. Místní piva značek Mosi, Eagle a Zambezi Lager popíjejí turisté i místní. V příhraničních regionech jsou populární mezinárodní piva Carlsberg, Simba, Kilimanjaro a Tusker uvařené v okolních afrických zemích. Po domácku vyrobené pivo Chibuku se připravuje z kukuřice. Co se týče tvrdého alkoholu, ochutnejte masese vypálené z kukuřice, kasave nebo prosa. Pro jednotlivé regiony jsou charakteristické další nápoje, například víno z čajových listů či pivo z medu.