Zanzibar
-
Flóra
Zanzibar je známý jako „ostrov koření“. Kromě obchodu s otroky využívali arabští sultáni rostlinné bohatství Zanzibaru a vyváželi koření, zejména hřebíček, muškátový oříšek, skořici, pepř, zázvor, který se používá při ochucování pokrmů nebo piva. Oblíbený je kardamon. To jsou semena keře rostoucího v tropických deštných pralesích. Mají mírně pálivou chuť – ochucují se s ním jídla, ale také slouží jako léčivo proti malárii. Přidává se i do kávy, známé jako spicecoffee. Koření se dnes hojně pěstuje na úrodné půdě Zanzibaru a sáček s hřebíčkem si můžete odvézt domů jako suvenýr. Ve zbytku tropického lesa rostou baobaby, mahagony, mangrovníky, skořicovníky, pepřovníky, chlebovníky a palmy. Bohatá podmořská flóra plná sasanek a hub přitahuje potápěče i obyčejné turisty. Palma cukrová je velmi důležitou rostlinou, ze které se vyrábí palmový cukr a palmové víno.