Západní Sahara
-
Místní kuchyně
Kuchyně Západní Sahary je z velké části založená na receptech původního obyvatelstva kmene Sahrawi. Sahrawi jsou kočovníci berberského původu. Inspirovali se recepty svých předků, kuchyní arabských obyvatel a specialitami španělských dobyvatelů. Hlavní ingrediencí je cous-cous. Připravuje se v několika variantách a mohou ho doprovázet i oblíbené arašídové ořechy. Zpracovává se velbloudí, jehněčí a kozí maso. Vepřové je z náboženských důvodů zakázané. Na pobřeží se lidé živí rybolovem. V oázách se pěstuje ovoce a zelenina. Místní produkce surovin pro všechny obyvatele nestačí, proto se potraviny dovážejí z Maroka a z dalších zemí.
Pokud se spřátelíte s místními obyvateli, pozvou vás k sobě domů na čaj. Pamatujte si, že čas se pije ve třech chodech a bylo by neslušné rituál přerušit brzkým odchodem. Na ulicích se nestravujte a nepijte místní vodu ani po převaření. Lokální specialitou je velbloudí mléko, které může vyvolat střevní obtíže, pokud na něj nejste zvyklí.