Zimbabwe
-
Místní kuchyně
Stejně jako v sousedních Afrických zemích je kuchyně v Zimbabwe založena na obilninách a kukuřici. Ta se zpracovává na kukuřičnou krupici, z níž se připravují kaše sadza, isitshwala, bota a ilambazi. Kaše se jí k obědu i k večeři a liší se pouze přílohami, ať už přidáte omáčku, špenát, fazole, grilované maso, mléko, arašídové máslo nebo sladké brambory. Druhou část místní kuchyně tvoří recepty přejaté ze zahraničí, jako jsou pokrmy z rýže, těstovin a brambor. Oblíbenou variantou je rýže uvařená s arašídovým máslem, zalitá omáčkou a dochucená zeleninou nebo masem. Národní specialita mutakura je kotlíkové jídlo připravované z čočky, arašídů a kukuřice. Ke svačině vám místní nabídnou praženou kukuřici, smažené arašídy nebo čerstvé ovoce. V kuchyni Zimbabwe se odráží vliv evropského kulinářství. Italské, francouzské nebo asijské umění prostupují africké plodiny. V jídelním lístku proto najdete lasagne s krémovým špenátem, šafránovou omáčku, závitky se zeleninou nebo saláty. Na rodinných oslavách, promocích a svatbách se zabije koza, ovce nebo kráva a rožní se k pohoštění rodiny. Konzumace alkoholu je zakázána mladistvým pod 18 let. Víno a pivo importované ze zahraničí nakoupíte v supermarketech. Čerstvý džus z pomerančů nebo dalšího ovoce se vyrábí přímo v jídelnách. Nepijte kohoutkovou vodu, abyste si nepřivodili zažívací potíže. Anglický vliv poznáte v konzumaci čaje dopoledne okolo 10. hodiny nebo odpoledne okolo 16. hodiny.